Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ.κ. Σεραφείμ Η προσφορά του στην Εκκλησία .

Από τα Καρυστινά Νέα του Ευβοϊκού Τύπου
Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

ΚΑΡΥΣΤΙΝΑ  ΝΕΑ

Μητροπολίτης Καρυστίας  και  Σκύρου  κ.κ. Σεραφείμ
Η προσφορά του  στην Εκκλησία

      Είναι Κυριακή 5 Ιανουαρίου 1969.  Ο ουρανός είναι συννεφιασμένος,  Βρέχει ελαφρά και η θερμοκρασία χαμηλή.  Έχει κρύο.    Οι  Καρυστινοί   όμως , με ζεστή καρδιά  και ανοιχτή αγκαλιά ,  είναι έτοιμοι  να υποδεχτούν ,  το απόγευμα ,  τον καινούριο  Δεσπότη τους.  Γνωρίζουν ,  έχουν  μάθει  από  την Κύμη ,  που  η ενθρόνιση  πραγματοποιήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου ,  ότι είναι 39 ετών ,  αλλά διαθέτει φρόνηση και σύνεση που    υπέρ πρεσβυτέρους  συνήκε” .
     Λίγο μετά τις 3 μ.μ. οι καμπάνες του Αγίου Νικολάου χτυπούν χαρμόσυνα.  Καλούν τους ανθρώπους στην υποδοχή του Δεσπότη.
    Στην είσοδο της πόλεως βρίσκονται οι ιερείς της περιοχής , με επικεφαλής   τον Αρχιμανδρίτη  κι  αρχιερατικό   επίτροπο  Σύλλα  Κονδύλη ,  ο Δήμαρχος κ. Δημήτριος Χατζηνικολής  με το δημοτικό συμβούλιο ,  οι αστυνομικοί ,  οι λιμενικοί , οι πολιτικές αρχές ,  οι μαθητές των σχολείων και πλήθος πιστών.
     Στις 4 μ.μ.  περίπου έρχεται ο Μητροπολίτης.  Γίνεται η πρώτη  προσφώνηση και  όλοι επιστρέφουν στο ναό του Αγίου Νικολάου.  Ο Σεβασμιώτατος ευλογεί τους πιστούς κι ανέρχεται στον  θρόνο.  Όλοι μένουν έκθαμβοι,  ο Δεσπότης τους είναι ευθυτενής,  ψηλός σαν κυπαρίσσι,  γλυκύς και πράος στην όψη  κι  απλός . Όλα αυτά προσδίδουν μία μεγαλοπρέπεια .  Τα πιο πάνω χαρίσματα ο Καρυστίας , με τη βοήθεια του  Θεού , τα διατηρεί  μέχρι και σήμερα. 
     Την επομένη ,  ημέρα των Θεοφανείων ,  τέλεσε τη θεία λειτουργία και τον αγιασμό στον Άγιο Νικόλαο και τον αγιασμό των υδάτων στη θάλασσα. Στις 7 Ιανουαρίου τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Άγιο Ιωάννη στους Μύλους.  Πλήθος  πιστών παρακολούθησε όλες τις ιερές ακολουθίες,  Θαυμάζοντας τον νέο Δεσπότη ,   που ήτο μελίρρυτος  την φωνήν  και άριστος κήρυξ του Θείου Λόγου ,  όπως και σήμερα.
     Ποιος είναι όμως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου,  που  ποιμένει  θεοφιλώς   το ποίμνιο της επαρχίας  επί πενήντα έτη ;  
      Γεννήθηκε στον  Ευσκιόφυλλο Κοσμά της ορεινής Κυνουρίας  στις 31 Μαΐου  1929 και είναι το πέμπτο παιδί από τα επτά του Γεωργίου και της Θεοδώρας Ρόρρη. Βαφτίστηκε κι έλαβε το όνομα « Σωκράτης» .  Φοίτησε στο δημοτικό σχολείο του χωριού του και στη συνέχεια στο γυμνάσιο του Λεωνιδίου.  Είναι πρώτος μαθητής στα γράμματα ,  άριστος και τέλειος στον χαρακτήρα ,  αποτέλεσμα της οικογενειακής αγωγής και των ελληνοχριστιανικών ιδεωδών ,  που ήταν ο σκοπός της παιδείας στα χρόνια αυτά .
     Προέτρεπαν τον πατέρα του να τον κάνει δάσκαλο.  Αυτός απαντούσε : “  ο Σωκράτης θα γίνει κάτι πιο σπουδαίο ,  που όταν πηγαίνει στις πόλεις και στα χωριά θα χτυπούν οι καμπάνες .  Ήταν θεία φώτιση του πατέρα ;   Ήταν προφητεία ;  Ήταν ευχή ;  Αλλά όλοι  γνωρίζουμε ότι σε επίσκεψη του Δεσπότη σε πόλεις και χωριά χτυπούν οι καμπάνες !
      Ακοίμητος φρουρός της ζωής του,  της εκπαιδευτικής του προόδου,  της φροντίδας για υλικά και πνευματικά αγαθά ,το πρώτο παιδί της οικογένειας Ρόρρη ,  η Βενετία .  Τον συνοδεύει και στην Κύμη , όπου τον  διακόνησε περίπου 20 έτη.   Έγινε μοναχή.
     Εισέρχεται στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και γίνεται γνώστης της Θεολογικής Επιστήμης από τους γίγαντες της σχολής  Τρεμπέλα , Μπρατσιώτη , Φιλιππίδη , Καρμίρη , Βέλλα και λαμβάνει πτυχίο  με βαθμό “ Λίαν Καλώς”   το 1955.
        Διορίζεται καθηγητής Θεολογίας στα γυμνάσια Πέτρας Λέσβου και Κάτω Κλειτορίας Καλαβρύτων.   Στον νου ,  στην καρδιά και στην ψυχή του υπάρχει μία φλόγα,  να γίνει κληρικός ,  να γίνει ιεροκήρυκας .  Τούτο  του το ενέπνευσε ο ιεροκήρυξ  Θεόδωρος Κωστάκης ,  που περνούσε από το χωριό του και κήρυττε .  Η σκέψη του,  όταν τον έβλεπε να ομιλεί ,   ήταν “  να γίνω σαν και αυτόν” .
   Παραιτείται από καθηγητής ,  έχει την κανονική ηλικία και στις 2 Αυγούστου του 1962 γίνεται η κουρά του  ως  μοναχού ,  με τις ευλογίες του μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας Κυρού Γερμανού  και λαμβάνει το όνομα Σεραφείμ.
    Χειροτονείται στις 12 Αυγούστου του 1962 διάκονος ,  τον Οκτώβριο ,  Κυριακή των Πατέρων ,  πρεσβύτερος  και λαμβάνει το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη την 25η Οκτωβρίου ,  στο ναό του Αγίου Δημητρίου Τριπόλεως.
     Δραστηριοποιείται στη Θεία Λατρεία,  στο κήρυγμα και στην εξομολόγηση.  Όλοι στην Τρίπολη και στην Αρκαδία ,  διότι μεταδίδεται από τους γέροντες τους νεότερους,  τον ενθυμούνται κι ομιλούν με νοσταλγία , με αγάπη ,  με θαυμασμό για τον χρυσορρήμονα  πάτερ Σεραφείμ .
      Απόδειξη της αγάπης και του σεβασμού προς το πρόσωπό του  είναι το πιο κάτω γεγονός : “  Άνθρωπος άρρωστος είχε , λόγω ιδεολογίας , διακόψει τις σχέσεις του με τα μυστήρια της εκκλησίας από το 1940.  Οι δικοί του άνθρωποι προσπαθούσαν έστω και την τελευταία στιγμή να τον φέρουν στους κόλπους της εκκλησίας.  Αυτός αρνείται.  Τελευταία του πρότειναν να καλέσουν τον πάτερ Σεραφείμ (  τον Καρυστίας).  Αυτός στο άκουσμα του ονόματος σκιρτά και λυγίζει . Ε !  αν έρθει το συζητάμε … Η οικογένειά του καλεί τον Σεβασμιώτατο Σεραφείμ . Είναι 22 Ιουνίου του 2016 , μεγάλος ο καύσωνας . Ο Καρυστίας κατεβαίνει στην  Αθήνα . Τρέχει για να σώσει μία ψυχή. Ο άνθρωπος αυτός , μετά από συζήτηση , μετέχει στα μυστήρια της Εξομολογήσεως και της Θείας Ευχαριστίας . 
    Διδάσκει ως καθηγητής στην Παιδαγωγική Ακαδημία Τριπόλεως.  Φροντίζει για τη μόρφωση των φοιτητών ,  τη  διαπαιδαγώγηση τους,  αλλά και για όσους είναι φτωχά παιδιά ,  από τα χωριά,    τους  εξασφαλίζει στέγη , τροφή και τους   δίνει και χρήματα.
    Οι σπουδαστές , και σήμερα συνταξιούχοι   δάσκαλοι , τον ενθυμούνται με ευγνωμοσύνη,  αγάπη και σεβασμό.  Ήταν συγκινητική η προσέλευσή τους στην Κύμη , σε τιμητική εκδήλωση που διοργάνωσαν στις 21 Οκτωβρίου του 2017.  Με δάκρυα στα μάτια δασκάλες και δάσκαλοι από 65 έως 70  ετών φιλούσαν το χέρι του Δεσπότη ,  του ευεργέτη τους.
     Χαρακτηριστική η δήλωση  ενός από αυτούς : “  Εγώ πιστεύω , αλλά στέκομαι μακράν του  κλήρου.  Ήρθα όμως από την Πελοπόννησο,  διότι ο πάτερ Σεραφείμ είναι Άξιος Λειτουργός του Υψίστου” .
    Ο αρχιμανδρίτης  Σεραφείμ  Ρόρρης  δεν επιθυμεί την αρχιερατείαν ,  δεν το επιδιώκει,  αλλά “  άλλαι αι βουλαί του Κυρίου” .  Εκλέγεται Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου ,  σε διαδοχή του εκλιπόντος ,  τον Ιούλιο του 1968  Κυρού Χρυσοστόμου Ζέρβα.  Χειροτονείται επίσκοπος στις 24 Νοεμβρίου του 1968 και δονείται ο ναός του Αγίου Βασιλείου και η μεγάλη πλατεία από το “ Άξιος” .
     Παραλαμβάνει Μητρόπολη μικρή,  πτωχή ,  δε φοβάται το μικρό ποίμνιο  και δεν σκέφτεται ποτέ τη μετάθεση του  , ούτε στην αγαπημένη του Τρίπολη .  Θεωρεί και πιστεύει πως η μετάθεση ,  και μάλιστα σε πλούσια Μητρόπολη,  είναι  διαζύγιο ,  δηλαδή αμαρτία . Δεν ψήφισε ποτέ  “την δια μεταθέσεως πλήρωση μητροπόλεως” .
    Την Παρασκευή 19 Ιουλίου 1974 δέχεται ένα τηλεφώνημα . “  Σεβασμιώτατε γνωρίζετε ότι την Τρίτη 23 Ιουλίου η Ιεραρχία αποφασίζει την εκθρόνιση σας ; Δι εμέ  θα είστε πάντα ο Δεσπότης μου και ο επίσκοπος μου” 
    Ο Καρυστίας απαντά ήρεμα και ψύχραιμα : “  Ευχαριστώ ,  αλλά πρέπει να υπακούμε στο θέλημα του Θεού.  Ο Θεός γνωρίζει τι είναι καλό” .   Η κυπριακή τραγωδία και η αλλαγή κυβερνήσεως τον διασώζει.
     Το έργο του στα  πενήντα χρόνια είναι πλούσιο, έφερε πολλούς καρπούς και είναι εξαιρετικά επιτυχές.
     Ο Καρυστίας είναι:
     α. Αυστηρός, αλλά μόνο για τον εαυτό του. Είναι πλήρης αγάπης, επιείκειας, καλοσύνης και κατανόησης για τους ιερείς, τους συνεργάτες του και το ποίμνιό του.
     β. Κρατεί την ευεργετική απόσταση που πρέπει να έχει ο πατέρας από τα παιδιά του. Βρίσκεται όμως πολύ κοντά στον άνθρωπο που έχει ανάγκη, που θέλει την προστασία και τη βοήθεια της εκκλησίας. Ο  άνθρωπος  που θέλει να τον συναντήσει εισέρχεται στην είσοδο των γραφείων , γυρίζει αριστερά και εισέρχεται στο γραφείο του Δεσπότη. Δε χρειάζεται να περάσει από κάποιο « Ιδιαίτερο Γραφείο» και να υποστεί ανάκριση. Το τηλέφωνό του είναι γνωστό κι όποιος τον καλέσει ομιλεί αμέσως με τον ίδιο. 
     γ. Δεν φλυαρεί, δεν κολακεύει, δεν συμμετέχει σε συζητήσεις ανιαρές και μάταιες. Είναι άριστος συζητητής. Διαλέγεται για κάθε θέμα, είναι γνώστης σχεδόν όλων των θεμάτων κι ενήμερος διά τα θέματα της επικαιρότητας.
     δ. Είναι συντηρητικός, διότι εφαρμόζει πρώτα στον εαυτό του τους κανόνες της εκκλησίας και τους λόγους του Κυρίου και διάγει βίο ασκητικό – βίο μοναχού. Μονή του είναι τα όρια της μητροπόλεως και κελίον του το επισκοπείον, μια απλή και ταπεινή κατοικία. Δεν περιέρχεται τις πλατείες και τις παραλίες . Κυριολεκτικά μονάζει. Είναι ένας ασκητής . Δεν έχει υποτακτικό , δεν έχει οικονόμο. Δε δέχεται βοήθεια από κανέναν. Αυτοσυντηρείται. Και σε περίπτωση ασθενείας δεν αποδέχεται να παραμένει ένας ιερεύς στα γραφεία της Μητροπόλεως.
    Χαρακτηριστικά παραδείγματα της ασκητικής του ζωής . Του προτείνουν να τοποθετηθεί στην οικεία του στην Κάρυστο κλιματιστικό. Τους ρωτά πόσο στοιχίζει και του απαντούν περίπου χίλια ευρώ. Ο Σεβασμιώτατος  λέει σε έντονο ύφος : « Όχι ! Ο κόσμος πεινά . Έχει τόσες ανάγκες . Δε θα δώσουμε χίλια ευρώ για τον Δεσπότη» .
  Τον Ιούλιο τον προσκαλεί ένα κύριος που έχει εστιατόριο να του προσφέρει γεύμα στην παραλία Πόρτο Μπούφαλο του Δύστου και απαντά : « Ευχαριστώ , τον Οκτώβριο». – Σεβασμιώτατε τον Οκτώβριο θα έχω κλείσει . Ο Δεσπότης ανταπαντά : « Πρέπει να γνωρίζετε ότι οι ιερομόναχοι και οι  μοναοί δεν πρέπει το καλοκαίρι να περνούν από τις παραλίες». Είναι βέβαια αυτονόητο πώς είναι κατά της κολύμβησης επισκόπων , ιερομονάχων και μοναχών.
     Ο Καρυστίας εξέρχεται των ορίων της μητροπόλεως σπάνια. Δεν συμμετέχει σε πανηγύρεις και εορτές σε όλη την Ελλάδα. Μόνο στη μητρόπολη Χαλκίδος συμμετέχει τα τελευταία χρόνια, σε τρεις ή τέσσερις πανηγύρεις.
  Είναι πενήντα χρόνια ιεράρχης κι έντεκα αντιπρόεδρος της Ιεραρχίας κι έχει συμμετάσχει μόνο σε τρεις χειροτονίες μητροπολιτών. Το 2008 είχε πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη για τη θρονική εορτή , την αρνήθηκε ευγενικά. Δε μετέβη ούτε στην Πάτρα , για την εορτή του Πολιούχου Αποστόλου Ανδρέα . Λειτούργησε , όπως κάθε χρόνο , στον ναό στον Πολυπόταμο Στύρων.
   Πιστεύουμε  ότι  έχει την άποψη πως η συμμετοχή περισσοτέρων των πέντε επισκόπων  στη Θεία Λειτουργία δεν ωφελεί.  
     Προσέχει πολύ τις χειροτονίες των κληρικών. Έχει χειροτονήσει , μετά από μεγάλη σκέψη , τα τελευταία χρόνια πέντε ιερομονάχους. 
     Η τέλεση της Θείας Λειτουργίας από αυτόν είναι θεία μυσταγωγία. Η απλότητά του προσδίδει μεγαλοπρέπεια και θρησκευτική κατάνυξη. Λειτουργεί όλες τις Κυριακές και εορτές αγίων. Πολλές φορές καλύπτει εφημεριακά κενά σε χωριά.
     Είναι αφιλοχρήματος. Δεν ζητεί, δεν επιθυμεί, δεν λαμβάνει χρήματα από τη συμμετοχή του σε μυστήρια και ιεροτελεστίες. Όσοι επιμένουν να του δώσουν ένα ποσό , λαμβάνουν θεωρημένη απόδειξη στο όνομά τους ότι τα κατέθεσαν σε ένα από τα ιδρύματα της μητροπόλεως.
     Είναι άριστος ομιλητής. Καλλιεργεί το γραπτό κήρυγμα. Ομιλεί σε κάθε εσπερινό και Θεία Λειτουργία. Πραγματοποιεί εσπερινά κηρύγματα, μη φειδόμενος κόπου, μόχθου και κινδύνου, κάθε Κυριακή απόγευμα στο Αλιβέρι από το Νοέμβριο μέχρι την Ε΄ Κυριακή των Νηστειών.
     Ανακαίνισε όλες τις ιερές μονές της μητροπόλεως. Είναι πραγματικά στολίδια, όχι μόνο κτιριακά αλλά και πνευματικά, διότι οι αδελφότητες των μοναζουσών είναι μεγάλου πνευματικού αναστήματος. ΄Ίδρυσε την ιερά μονή του Αγ. Αντωνίου.
     Προέβλεψε από τα πρώτα χρόνια της αρχιερατείας του την κρίση της Ελληνικής οικογένειας και ιδιαίτερα στη φροντίδα των ατόμων τρίτης ηλικίας από τα παιδιά τους ή τους συγγενείς τους.
     Ιδρύει  γηροκομεία στην Κύμη κι αργότερα στην Κάρυστο.
     Του  προσφέρουν μεγάλα χρηματικά ποσά και ακίνητη περιουσία , άνθρωποι, που προσωπικά δεν τον γνώριζαν και  δεν ανήκαν στη μητρόπολη Καρυστίας. Ιδρύει ιδρύματα, φιλόπτωχα ταμεία, αξιοποιεί την περιουσία του Μυλωνοπούλειου ιδρύματος.
     Με τα έσοδα των ιδρυμάτων βοηθεί πτωχούς, σπουδάζει παιδιά, συνδράμει φυλακισμένους, συμπαραστέκεται οικονομικά στους ασθενείς, χορηγεί υποτροφίες.
     Παραχωρεί στο Υπουργείο Παιδείας τα κτίρια του Μυλωνοπούλειου ιδρύματος για τη λειτουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Δίνει έκταση για την ανέγερση του εργοστασίου της Ηλεκτρομηχανικής Κύμης ΕΠΕ, για να έχουν εργασία οι άνθρωποι της περιοχής. Δωρίζει στο Δήμο Καρύστου παραλιακή έκταση στο Ποτάμι Πλατανιστού, για την αξιοποίησή της και την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
     Είναι γνωστό το κύρος και ο σεβασμός που χαίρει στην Εκκλησία της Ελλάδος. Του έχουν ανατεθεί από τη Δ.Ι.Σ.  σοβαρές υποθέσεις – σκάνδαλα που συγκλόνισαν την εκκλησία – και μετά από ανακρίσεις συντάσσει τα σχετικά πορίσματα , που δεν αμφισβητούνται.
     Το  2008 ,  ως Τοποτηρητής της Αρχιεπισκοπής και πρόεδρος της Συνόδου της Ιεραρχίας της Ελλάδος,  απέσπασε από όλους ευμενέστατα σχόλια για τον άριστο τρόπο που χειρίστηκε όλα τα θέματα της αρχιεπισκοπής και της εκλογής του νέου αρχιεπισκόπου.
     Τους χρόνους αυτούς που ζούμε, που είναι χρόνοι παγκοσμιοποίησης, χρόνοι πτώσεως, χρόνοι σκανδάλων, χρόνοι αδιαφορίας προς το καθήκον, χρόνοι διαπλοκής και συναλλαγής, χρόνοι όπου προβάλλονται μόνο τα θλιβερά πράγματα της εκκλησίας, το έργο αλλά προ πάντων η ζωή του Καρυστίας είναι λαμπάδα άσβεστη και φωτεινό παράδειγμα προς όλους, λαϊκούς και ιδίως τους κληρικούς.
     Φανερώνει ακόμη ότι και σήμερα μέσα στην υλιστική κοινωνία της εποχής είναι δυνατόν  να ζούμε  «κατά Χριστόν» .
     Τον μητροπολίτη Καρυστίας η επαρχία Καρυστίας, ο νομός Εύβοιας, η Ελλάδα κι ακόμη πιο πέρα , τον γνώρισαν και τον αναγνωρίζουν, τον εδέχθηκαν, τον υποδέχθηκαν και τον αποδέχονται, τον τιμούν και τον σέβονται, όχι μόνο για το αξίωμα του επισκόπου, αλλά για τις αρετές που κοσμούν τον άνθρωπο και την προσφορά του.
     Απέδειξε ότι είναι άξιος διάδοχος των Αποστόλων και Ποιμένας της λογικής Ποίμνης του Κυρίου κι εφάρμοσε στο ακέραιο την ευχή της χειροτονίας: «άξιον του αιτείν τα προς σωτηρίαν αιτήματα του λαού και επακούειν αυτού, άξιον εις το αναφέρειν τας θυσίας και τας προσφοράς υπέρ παντός του λαού, άξιον οικονόμον της αρχιερατικής χάριτος, μιμητήν Αυτού του αληθινού Ποιμένος και αρχιποίμενος Ιησού Χριστού, τιθέντος την ψυχήν αυτού υπέρ των προβάτων Αυτού, οδηγόν είναι παντός του λαού, φως των εν σκότει, παιδευτήν αφρόνων, διδάσκαλον και φωστήρα εν τω κόσμω, άξιον εν τέλει, ίνα, καταρτίσας τας ψυχάς τας εμπιστευθείσας αυτώ επί της παρούσης ζωής…..». Ζει και πολιτεύεται κατά το Ευαγγέλιον.
        Σε συζήτηση στον οικισμό Αετού  Καρύστου , το 2015  , μας είπε : « Έχω αισθανθεί πολλές φορές στη ζωή μου την προστασία και την αγάπη του Θεού» Αυτό είναι αυταπόδεικτο , ότι ο Θεός τον αγαπά και τον προστατεύει . Του χάρισε «το  ζην» , τα  έζησε κατά Χριστόν , δηλαδή το « ευ ζην»  και θα του προσφέρει «το  αεί ευ  ζην» .
    Όσοι διοργανώνουν τιμητικές εκδηλώσεις , γράφουν σε εφημερίδες , για να τιμηθεί ο Καρυστίας για το έργο του , την προσφορά του και τη ζωή του και παραμείνουν μόνο σε αυτά , κανένα όφελος. Ο Δεσπότης μας δε έχει  ανάγκη ευνοϊκών λόγων . Όλοι όμως πρέπει να θυμηθούμε το της Γραφής : « Τιμή Αγίου , μίμησις αυτού» . Τιμάμε , δηλαδή , τον Δεσπότη μας όταν προσπαθήσουμε και αγωνιστούμε να τον μιμηθούμε. Ιδιαίτερα πρέπει να τον μιμηθούν και να είναι οδηγός τους οι ιερομόναχοι , οι ιερείς , οι συνεργάτες του και το ποίμνιό του.   
    Ο  Ευβοϊκός  Τύπος του εύχεται ο Θεός να τον έχει υγιή και μακροημερεύοντα  και να ορθοτομεί το λόγο της αληθείας Του.