Κυριακή, Απριλίου 06, 2025

ΚΥΡΙΑΚΗ 06.04.2025 «Διδασκαλία περί Μετανοίας»

Κήρυγμα του Μητροπολίτου μας

ΚΑΡΥΣΤΙΑΣ & ΣΚΥΡΟΥ

Κ.Κ. Σ Ε Ρ Α Φ Ε Ι Μ


ΟΜΙΛΙΑ 12

ΚΥΡΙΑΚΗ 06.04.2025

«Διδασκαλία περί Μετανοίας»

      Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή, έχει σκοπό να μας οδηγήση στον καθαρισμό της ψυχής από την αμαρτία. Δι' αυτό τονίζεται και συνιστάται ή μετάνοια. Τα κηρύγματα και τα υποδειγματα της μετανοίας είναι πολλά και δυνατά αυτόν τον καιρό. 
     Προ ημερών ακούσαμε τον Μεγάλο Κανόνα, που μας παρουσίασε υποδείγματα μετανοίας και μας προέτρεψε να καταφύγωμε στο έλεος τοῦ Θεοῦ, δια της μετανοίας. Σήμερα η Ἐκκλησία, μας προβάλλει την Όσια Μαρία ὡς ὑπόδειγμα μετανοίας και μᾶς καλεῖ σε ανάλογη μετάνοια, διά να έρθη ὡς καρπός της μετανοίας ή άφεσι τῶν ἁμαρτιών μας
      Στη συνέχεια, θα δώσωμε το λόγο στον Άγιο Συμεών τον νέο Θεολόγο, να μας μιλήση περί μετανοίας. 
     Στην αρχή, ο Άγιος θα μας είπή, ότι ή μετάνοια είναι απαραίτητη, αφού όλοι έχομε αμαρτήσει καὶ ἀφοῦ δὲν ὑπαρχουν μικρές και μεγάλες αμαρτίες, αλλά μόνο αμαρτίες καὶ θα προσθέσης Μη πλανάσθε άδελφοί μου, νομίζοντες ότι είναι μικρά τα αμαρτήματα και δεν βλάπτουν πολύ τις ψυχές σας και δι' αὐτὸ τὰ περιφρονείτε. Οι καλοί χριστιανοί δεν κάνουν διάκρισι μεταξύ μικρού και μεγάλου αμαρτήματος, ἀλλὰ καὶ ἂν ἀκόμη με το μάτι ἢ τὸν λογισμό ή τον λόγο αμαρτήσουν, θεωρούν τον εαυτόν τους μεγάλο αμαρτωλό που έχει ξεπέσει από την αγαπη τοῦ Θεοῦ. Και επειδή ο Θεός θέλει την σωτηρία μας, δια τούτο, ώρισε την μετάνοια και την ἐξομολόγησι και έδωκε στον αμαρτωλό τὴν ἐξουσία να σηκώση τον εαυτόν του από το βάθος της αμαρτίας και να τον ανεβάση κοντά στον Θεό και να αποκτήση την δόξα τοῦ Θεοῦ καί ὅλα τὰ ἀγαθά του Ουρανού που τα έχασε δια τῆς ἁμαρτίας και να τα κληρονομήση έτσι πάλιν διὰ τῆς μετανοίας. Η μεγάλη μετάνοια εύρίσκει και μεγάλη ανταπόκρισι και ανταπόδοση. 
      Ας γνωρίζωμε όμως τοῦτο, ότι έαν δεν μετανοήση κανείς ειλικρινά, καθόλου δὲν θὰ ὠφεληθή. ἔστω καὶ ἂν ἐφαρμάση με ακρίβεια όλες τις εντολές τοῦ Θεοῦ. Κι ἂν ἀκόμη μοιράση όλη την περιουσία του στους φτωχούς και καταντήση ο ίδιος φτωχός, όχι μόνον δεν θα σωθή αλλά θα τιμωρηθή περισσότερο και από τους απίστους. 
       Ποια όμως πρέπει να είναι ή μετάνοια και από τι πρέπει να συνοδεύεται δια να εἶναι ἀληθινή, θα μας το ειπή ο Άγιος Συμεών στη συνέχεια:
  Η μετάνοια δεν πρέπει να είναι παροδική και εποχιακή, αλλά συνεχής. και είναι δυνατόν και ἀπαραίτητο, όλοι και συνεχώς να μετανοούν και να παρακαλοῦν τὸν Θεὸν νὰ τοὺς συγχωρήση. Χρειάζεται όμως λύπη μεγάλη και δάκρυα πολλά να συνοδεύουν την μετάνοια. Εκείνος που δεν λυπείται και δεν δακρύζει, δεν έχει μετανοήσει. Ἡ λύπη έρχεται από την συναίσθησι τῆς ἁμαρτίας καὶ τὸν φόβο της τιμωρίας που περιμένει τον αμαρτωλό.
    Εκείνος που φέρει στο νου του την μέλλουσα Κρίσι, μετανοεί και κλαίει πικρά. Τα δάκρυα ξεπλένουν την βρωμερή ψυχή και μαλακώνουν την σκληρή καρδιά. και στην καθαρή και μαλακή ψυχή, έρχεται καὶ κατοικεί το Πνεύμα το Άγιο. Επομένως ἐκεῖνο ποὺ μᾶς σώζει είναι τα δάκρυα της μετανοίας. Εάν δεν καθαρίσωμε τὸν ἑαυτό μας από κάθε αμαρτία και φύγωμε από την ζωή αυτή μολυσμένοι, δικαίως θα μας περιγελοῦν οἱ ἄγγελοι καὶ μαζί με τους δαίμονας θα ριχτούμε στην αιώνια φωτιά της κολάσεως
        Ποιός μπορεί να ἐλευθερωθή από την αμαρτία που τον πολιορκεί και τον πληγώνει. Στο ἐρώτημα αὐτὸ μᾶς ἀπαντᾶ ὁ Ἅγιος Συμεών:
       Όποιος πληγωθεί στο σώμα, πονάει και τίποτε δεν τὸν εὐχαριστεί. Και ἐκεῖνος ποὺ θὰ πληγωθή στην ψυχή από το δηλητήριο της αμαρτίας, υποφέρει από πόνο καὶ θλίψι. Βλέπει τοὺς ἄλλους ανθρώπους και τα πλάσματα του κόσμου και του φαίνονται ευτυχισμένα. Ενώ αὐτός θλίβεται από το βάρος καὶ τὸν πόνο τῆς ἁμαρτίας. 
      Όταν όμως ο άμαρτωλός μετανοήσει και θρηνήσει και προσευχηθεί, τότε ο Θεός θα ακούση τον στεναγμό, θα ίδη τα δάκρυα, θα δεχθή την μετάνοια και γρήγορα θα συγχωρήση την αμαρτία και ή καρδιά θα απαλλαγή από τον πόνο και την πικρία καὶ θὰ γεμίση από χαρά καὶ γλυκύτητα. Καὶ όπως ο ἄρρωστος ξεχνάει τον πόνο όταν γίνη καλά, έτσι και ὁ ἁμαρτωλός λησμονεί τον πόνο τῆς ἁμαρτίας ὅταν συγχωρηθή διά της μετανοίας. Και ή χαρά του μετανοούντος, δεν συγκρίνεται με καμμία χαρά του κόσμου, διότι την χαρά αυτή την δίνει το Άγιο Πνεύμα
    Και τελειώνει την διδασκαλία του περί μετανοίας, ο Άγιος Συμεών ὁ Νέος Θεολόγος, με την προτροπή και αυτή την παράκληση. 
      Αδελφοί μου ή ολοκληρωτική μετάνοια αγκαλιάζει και εξαγιάζει όλο τον άνθρωπο. Ας μετανοήσωμε με όλη μας την ψυχή και ας πετάξωμε μακρυά κάθε αμαρτία. Όποιος δεν μετανοεί, αμαρτάνει και πορεύεται στο σκοτάδι.         Εσείς λοιπόν που πορευθήκατε στο σκοτάδι, τρέχετε, τρέχετε τώρα στο φῶς τῆς μετανοίας Διότι ή μετάνοια είναι πόρτα, που σε βγάζει από το σκοτάδι του θανάτου και σε εισάγει στο φώς και στη χαρά της αιωνίου ζωής
AMHN